Kaksitoista onnekasta viinirypäleitä uudenvuodenaattona
Hyvää uutta vuotta 2021

Miksi espanjalaiset päättävät vuoden kulho täynnä viinirypäleitä kädessään?

Espanjalainen perinne sanoo, että saadakseen 12 kuukautta onnea uuteen vuoteen on syötävä 12 viinirypäleitä tasan kello 12 joulukuun 31. päivän yönä; lisäksi on tärkeää syödä yksi viinirypäle kerrallaan jokaisen keskiyön kellon soidessa.

Siksi on suositeltavaa ostaa pieniä viinirypäleitä ja olla varovainen, ettei tukehdu, koska olemme kuulleet joistakin katastrofeista.....

Mistä tämä omituinen perinne on peräisin, jonka vuoksi meidät istutetaan joka vuosi Madridin Puerta del Solin kaltaisten paikkojen eteen?
Viinirypäleet ovat viinin hedelmä, jolla on hyvin tärkeä symboliikka, joka liittyy jumalallisuuteen, mystiikkaan ja elämään.

Kreikkalaisen mytologian mukaan Dionysos (roomalaisten Bacchus) oli viinin jumala. Hän edusti nautintoa ja elämäniloa.
Viinirypäleet ovat myös vaurauden ja runsauden symboli, ja koska ne ovat perusainesosa, josta valmistetaan viiniä, ne liittyvät myös hyvin paljon juhlaan ja liittoon.  Miksi et siis juhlisi uudenvuodenaattoa parhaalla vaurauden symbolilla?

Espanjassa vuoden viimeisen päivän keskiyön kellot lähetetään televisiosta, ja kaikki ovat uteliaita siitä, mitkä kuuluisat juontajat saavat kunnian juontaa yötä - joka on oikeastaan show, jossa on musiikkia ja tanssia jne. Kaikki pitävät myös silmällä vaatteita, joita he arvostelevat heti seuraavana päivänä: olipa kyse sitten siitä, että naisella näkyi liikaa dekolteeta, että mekko oli liian läpinäkyvä tai että se oli yksinkertaisesti näyttävä!

Historian osalta yleinen uskomus kertoo, että kaksitoista "onnekasta" viinirypäleitä alettiin ottaa massoittain Espanjassa uudenvuodenaattona 1909. Koska Alicantessa oli liikaa näitä hedelmiä, tuottajat pyrkivät lisäämään myyntiään innovatiivisella joulukampanjalla, joka yhdisti nämä hedelmät tähän päivämäärään ja hyvään onneen. Valkoisesta rypälelajikkeesta Aledo (Alicante) tuli uudenvuodenaaton synonyymi, ja sen myynnistä kahdentoista kappaleen pakkauksissa, jotka on jo valmiiksi valmistettu vuoden viimeisenä päivänä nautittaviksi, tuli suosittua.

On kuitenkin olemassa asiakirjoja ja todisteita siitä, että tätä tapaa oli harjoitettu jo aiemmin, joten on hyvin todennäköistä, että vuoden 1909 lisäys vain laajensi perinnettä, ei luonut sitä. Tämän tavan esiintyminen Madridissa vuonna 1880 on satiirinen ja protestitoimi.

Chulapot, joilta oli riistetty joulunvietto, päättivät käyttää hyväkseen sitä, että he saivat kokoontua Puerta del Solilla kuuntelemaan kellon soittoa uudenvuodenaattona, ja alkoivat syödä viinirypäleitä (tuolloin halpaa tavaraa) pilkatakseen aristokraattista tapaa ja osoittaakseen mieltään joitakin kaupunginvaltuuston rajoituksia vastaan.

Vuosien mittaan perinne on levinnyt myös muihin maihin.
Kuten Espanjassa, myös Chilessä, Ecuadorissa, Perussa ja Venezuelassa otetaan tänään kaksitoista viinirypäleitä kahdentoista kellon tahtiin, jotka toivottavat tulevan vuoden tervetulleeksi.

Varmista siis, että saat viinirypäleesi ajoissa uudenvuodenaattona ja katsot kellojen lähetystä televisiosta Puerta del Solilta, joka on aivan Trixi-myymälämme nurkan takana.

Feliz Año Nuevo!!!

Trixi.comTutustu Madridin kiehtovaan historiaan pyöräretkillämme. Kuuntele kaupungin legendoja ja tarinoita, kun tutkit piilotettuja kulmia ja paikkoja. Opi lisää Espanjan kulttuurista, historiasta, politiikasta ja perinteistä kierroksen paikalliselta asiantuntijaoppaalta.