Joulu Madridissa - todellinen valospektaakkeli.
Navidad Madrid

Uppoudu Madridin jouluvalaistuksen taikaan!

Madridin joulu on todellinen valoshow. Joka vuosi tähän aikaan kaupunki muuttuu taideteokseksi, kadut täyttyvät ihmisistä ja heidän silmiensä kimallus heijastaa valaistuksen lisäksi myös joulun illuusiota ja taikaa.

Pääkaupungin 210 kadulla on 10,8 miljoonaa LED-valoa, jotka ovat Juan Duyosin, Nuria Sardán tai Devota & Lomban kaltaisten suunnittelijoiden luomia valaistuskoruja.
Madridin pormestari sanoi valoja aktivoidessaan: "Tänä vuonna 2020 valot palaa "eivät ole iloa, vaan toivoa." joulussa, jossa on läsnä "Madridin asukkaiden taistelua ja rohkeutta" pandemian torjunnassa.

Kaupunginvaltuusto on puolustanut, että nyt tarve yhdistyä on vahvempi kuin koskaan, ja asentanut 1,13 kilometriä keltaisia ja punaisia valoja - Espanjan lipun värejä - symbolin, joka pormestarin mukaan toivottaa kaikki tervetulleiksi ja välittää viestin sovinnosta, rinnakkaiselosta ja yhtenäisyydestä. Tämä isänmaallinen päätös on herättänyt kiistaa, eivätkä kaikki ole ottaneet sitä hyvin vastaan, sillä se on vaikuttanut jokseenkin "mauttomalta" ja "kansallismieliseltä" maassa, jossa on alueita, jotka taistelevat itsenäisyydestään Espanjasta.

Toinen tämän vuoden uutuus on Plaza de Colónin aukiolle asennettu jättimäinen menina. Velazquezin ikonin paljeteilla, hopeapalloilla ja muovitimanteilla koristeltu rakenne on vaikuttava 10 metrin korkeutensa vuoksi, ja siinä on 37 720 LED-valoa (vaikkakin kyseisen rakenteen kokonaisteho vastaa vain kolmea hiustenkuivaajaa!).

Jättiläismenina on Antonio Azzaton teoksen jouluversio, ja tämän luojan ansiosta infantojen hahmon teema on ollut läsnä Madridin kaduilla jo jonkin aikaa. Meninas Madrid Gallery -näyttelyn - jonka tarkoituksena on tänä vuonna tuoda iloa ja luottamusta Madridin kaduille, mutta joka on ennen kaikkea omistettu pandemian uhreille - ovat luoneet erilaiset tunnetut taiteilijat, kuten Agatha Ruiz de la Prada tai Santiago Cifuentes, jotka antavat jokaiselle meninalle oman henkilökohtaisen tulkintansa Madridista. Jokainen menina on erilainen värien ja kuvioiden suhteen, todella ihmeellinen.

Jos haluamme siirtyä pois klassisemmasta symbolisesta valaistuksesta ja etsiä enemmän omaperäisyyttä ja ainutlaatuisia kokemuksia - ei ole parempaa tapaa kuin vierailla Kuninkaallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa.

Tämä jo ennestään maaginen nurkkaus tarjoaa joulun aikana kävijöille "Nature on Fire", sekoitus audiovisuaalisia aistimuksia, jotka muuttavat kasvitieteellisen puutarhan maagiseksi puutarhaksi. Jättikokoiset valoveistokset, puut, kukkapolut, tulikärpästen puutarha, valoa säteilevät auringonkukat ... ovat vain joitakin esimerkkejä tästä kaikkia aisteja koskevasta kokemuksesta. Tähän näyttelyyn voi tällä hetkellä tutustua vain Madridissa ja Teneriffalla, joten se on jotain todella erityistä.

Espanjan pääkaupungissa vierailu joulun aikaan on melkeinpä pakollista, mutta... miten voimme kulkea niin monilla kaduilla ja kulmilla, ettemme missaa mitään? Voimme tutustua valaistuksen jalokiviin eri tavoin:

  • yksinkertaisesti kävelemällä pääkaduilla ja aukioilla.
  • vuokrata polkupyörä Trixissä ja ajella kaduilla omaan tahtiinsa.
  • Navibus (Madridin kaupunginvaltuuston tarjoama erikoisreitti avoautobussilla, josta näkee valot hyvin pieneltä etäisyydeltä - valitettavasti se on tänä vuonna keskeytetty terveyskriisin vuoksi).
  • tai valojen katselu erityisestä joululimusiinista, jossa on samppanjaa ja nugettia mukana.

Ja mitä teemme, jos kyllästymme niin paljon valoon, väreihin ja kirkkauteen? Miksi emme voisi pitää taukoa ja syödä "chocolate con churros" - erittäin suosittu Madridin klassikko erityisesti tähän aikaan vuodesta.

Trixi.comTutustu Madridin kiehtovaan historiaan pyöräretkillämme. Kuuntele kaupungin legendoja ja tarinoita, kun tutkit piilotettuja kulmia ja paikkoja. Opi lisää Espanjan kulttuurista, historiasta, politiikasta ja perinteistä kierroksen paikalliselta asiantuntijaoppaalta.