Cocido madrileño - lämmitä sisällä!
Cocido madrileño - lämmitä sisällä!

Jos aiot vierailla Espanjan pääkaupungissa talvikuukausina, mikäs sen parempaa kuin kokeilla yhtä sen gastronomian edustavimmista ruokalajeista: "cocido madrileño".
Se on yksi niistä voimakkaista ruokalajeista, jotka lämmittävät sisintäsi, lohduttavat sinua ja muistuttavat sinua siitä hyvästä ateriasta äidin luona. Se yksinkertaisesti tekee sinut onnelliseksi!

Cocido madrileño on muhennos, jonka pääraaka-aineita ovat kikherneet, erilaiset vihannekset, liha, pekoni ja hieman makkaraa.
Sen alkuperä on vaatimaton, ja alun perin sitä söivät alemmat luokat. Ylempiin luokkiin se päätyi ravintoloiden ruokalistoilla esiintymisen ansiosta.

Se on tähtiannos paitsi Madridissa myös koko Espanjassa.

Jokaisella Espanjan alueella on oma erityinen tapansa valmistaa tätä talviruokaa, mutta Madridin versio on yksi suosituimmista cocidos-ruoista, jopa kansainvälisesti.
Vaikka kyseessä on yksi ruokalaji, Madridissa ja joillakin muilla alueilla se tarjoillaan kolmessa osassa, ikään kuin kyseessä olisi maistelumenu. Kun kaikki ainekset on kypsennetty, ne erotetaan toisistaan ja tarjoillaan eri lautasilla seuraavassa järjestyksessä: ensimmäisessä lautasessa on kaikkien ainesten kypsennyksen tuloksena syntynyt liemi.
toinen sisältää kikherneitä, vihanneksia ja perunoita kolmas sisältää lihaa.

Jos haluat kokeilla tehdä sen itse, tämä on yksi Spain Tourismin ehdottamista resepteistä: Cocido Madrileño -resepti 

On ehdotettu, että tämä ruokalaji saattaa liittyä suoraan juutalaiseen kulttuuriin, koska se on omituinen perinne, jonka mukaan muhennos tarjoillaan "tres vuelcos" (kolmena ruokalajina), ja koska sitä valmistetaan hitaasti ja koska siinä käytetään myös kikherneitä.

Sephardeilla (Iberian niemimaalle aiemmin sidoksissa olleilla juutalaisilla) oli jo oma muhennoksensa - La Adafina - eräänlainen kikherne- ja lammasmuhennos.

Sapatin (levon) aikana säännöt kielsivät tiukasti ruoanlaiton, joten oli tapana laittaa kaikki ainekset saviruukkuun perjantai-iltana ja sijoittaa ruukku strategisesti nuotion lähelle. Kun oli aika syödä, sisältö kaadettiin astiaan ja ateria syötiin. Tästä kaatamisen vaikutuksesta, jolla pyrittiin välttämään sapatin aikainen työ, syntyi tämä perinne, joka jatkuu tänäkin päivänä.

Uskotaan, että muiden lihalajien käyttö muhennoksessa ei ollut "kristillinen" lisäys, vaan "marranot" (juutalaisiksi kääntyneet) alkoivat ottaa käyttöön chorizoa, pekonia ja ennen kaikkea mustamakkaraa todistaakseen kääntymyksensä ja välttääkseen ongelmia inkvisition kanssa.

Tämän kulinaarisen tekniikan suosio levisi koko alueelle valloituksen aikana, ja siitä jäi jäljelle useita cocido (muhennos) -muunnelmia. Yksi tunnetuimmista on Olla podrida, joka on kuuluisa ainesten runsaudesta ja monipuolisuudesta. Tästä ruoasta tuli niin suosittu, että siitä on useita kirjallisia viittauksia 1600- ja 1700-luvuilla; muun muassa Sancho Panza mainitsee sen romaanissa Don Quijote de la Mancha... Nykyisin tuntemamme cocido juontaa juurensa joko juutalaiseen Adafinaan tai kastilialaiseen Olla podridaan...

Etkö haluaisi nyt tietää, missä voit kokeilla tätä hienoa muhennosta? Tällä hetkellä emme paljasta tätä salaisuutta... suosittelemme, että otat pyöräretken tai vuokraat pyörän Trixi.comista, ja yksi upeista oppaistamme suosittelee sinulle Madridin parhaita paikkoja.

Nauti siihen asti tästä perinteisestä espanjalaisesta laulusta, jonka laulaja Pepe Blanco (1911-1981) omisti "Cocidito Madrileñolle". Kuvittele, jos on jopa erityinen laulu, kuinka tärkeä tämä resepti on espanjalaiselle kulttuurille!

 

Cocido madrileño
" ' annettu 2 ' "