BoaMistura - "Tämä on enemmän kuin fiktiota, sen täytyy olla todellisuutta",
Boamistura

"Anna anteeksi nopeasti, kiitä hitaasti".

"Kaikki askeleesi ovat minun siipeni.

Tiesitkö, että Madridissa kävellessäsi voit törmätä näihin ja muihin katujen risteyksiin maalattuihin kauniisiin runosäkeisiin? Näyttää siltä, että ne haluavat herättää, haastaa, ravistella, kyseenalaistaa .....

"Te comería a versos" - on ryhmän taiteilijoiden vuonna 2014 käynnistämän projektin nimi. Boa Mistura ("Good Mix").
Täältä löydät kartta jossa on merkitty kaikki Madridissa esiintyvät lauseet.

Aluksi näiden taiteilijoiden lauseita ja säkeitä maalattiin laittomasti kaduille yöllä, mutta koska ne olivat niin kauniita, kukaan ei pitänyt niitä vandalismina, vaan päinvastoin, väestö ja kaupunginvaltuusto ottivat ne hyvin vastaan.
Monet niistä puhuvat rakkaudesta, toiset taas kyseenalaistavat olemassa olevat sanonnat ja muuttavat siten niiden merkitystä.
Muutaman vuoden kuluttua lauseista on tullut osa Madridin maisemaa, ja ne antavat sille inhimillisemmän, kauniimman ja pohdiskelevamman ilmeen.
Kuten hankkeen laatijat sanovat:

"Tämä hanke on taiteilijoiden ja runoilijoiden rakkauden teko kaupunkiemme inhimillistämiseksi." 

Jos tutkimme Boa Misturaa hieman tarkemmin, huomaamme, että tämä vuonna 2001 Madridissa syntynyt monialainen ryhmä on jättänyt tunnusomaisen jälkensä myös muihin julkisiin tiloihin Espanjan pääkaupungin lisäksi monissa kaupungeissa ympäri maailmaa. He ovat toteuttaneet hankkeita muun muassa Etelä-Afrikassa, Brasiliassa, Meksikossa, Yhdysvalloissa, Georgiassa, Algeriassa ja Chilessä: 52 moniväriseksi maalattua venettä Dominikaanisen tasavallan rannikolla, naisten perinteisistä kampauksista inspiroitunut talomaalaus... Kolumbian köyhällä alueella tai sana "Alegría" Cervantes-instituutin seinään Algerin kaupungissa - kadunmiesten osallistuessa - ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, että Boa Misturan työ.

Madridilaiset nauttivat taiteen toisesta ulottuvuudesta eri tiloissa, esimerkiksi ostoksia tehdessään markkinoilla. Täällä maalaus ei ole maassa vaan julkisivuissa. Ja tällä kertaa hyvin suurilla, kirkkailla ja eloisilla väreillä!
Yksi markkinoista on Mercado de la Cebada La Latinan kaupunginosassa; julkisivu näyttää hyvin värikkäältä ja täysin taiteellisesti kunnostetulta:

Markkinat perustettiin vuonna 1875, ja ne säilyttävät tänäkin päivänä paikallisen ja "barrio"-luonteensa, vaikka ne ovatkin vain 10 minuutin kävelymatkan päässä tunnusomaisesta kaupunginosasta. Plaza Mayor.

Rakennuksessa on suuret holvit, jotka Boa Mistura -ryhmä maalasi sen kunnostusvuosien aikana, ja sen etuseinällä on kaunis graffiti valtavin kirjaimin: "Llena la vida de Color" (Täytä elämä värillä). Juuri näin.
Kuvittele: tähän projektiin tarvittiin 15 ihmistä, 2000 kiloa maalia ja 1000 tuntia työtä!

Tiesitkö, että yksityinen Tapas & Markets -pyöräretki sisältää vierailun La Cebadan markkinoilla?
Kannustamme teitä osallistumaan, ja voitte nähdä henkilökohtaisesti yhden Boa Misturan kauniista teoksista, tuntea perinteisten markkinoiden ilmapiirin ja maistaa herkullisia tapaksia!

Toinen lähikauppa, jossa voimme heti tunnistaa tämän taiteilijaryhmän käsialan ja värimaailman on Mercado de San Cristóbal kaupungin pohjoisosassa, lähes Cuatro Torresin rahoituskompleksin juurella, La Castellanan toisella puolella, Colonia de San Cristóbalin talorivien välissä.

Täällä seinille on kirjoitettu jättikirjaimin seuraava lause: "Elämä on liikettä". Kuinka totta!

Otamme tämän lauseen kirjaimellisesti ja kuljemme pyörällä ympäri Madridia ja löydämme toisen seinämaalauksen Tetuánin kaupunginosasta ja toisen opiskelijakampukselta....

Boa Misturan iloiset ja täynnä värejä ja suurta viisautta olevat seinämaalaukset koskettavat sydämiämme ja muuttavat kaupungit inhimillisemmiksi tiloiksi.

"Parasta ei ole vielä tapahtunut eikä ole tulossa... se on tapahtumassa".